Prečo osobný rozvoj nefunguje? 3 dôvody a ako im predísť.

„Prečo mi to nefunguje?

Snažím sa správne myslieť, čítam knihy, chodím na semináre…

…a stále to, na čom mi záleží, neprichádza.

Prečo je to tak?“

– – –

Aj vy ste sa niekedy tak cítili?

Ja určite.

Pamätám si, keď som sa snažil, robil som si nástenky vízií, pozeral som motivačné videá, predstavoval som si, čo chcem… a stále nič.

Potom, postupom času som zistil, že asi v každom z nás sú zakorenené isté spôsoby správania a zmýšľania, ktoré sabotujú náš osobný rast.

Tu sú 3 dôvody, prečo osobný rast ľuďom nefunguje, a ako im predísť.

1. Nerobia ho

Teraz nemám na mysli tých ľudí, ktorí považujú osobný rast za vymývanie mozgov. Ani tých, ktorí sa uspokojili so situáciou, v ktorej sú, aj keď im nevyhovuje.

Mám na mysli ľudí, ktorí vedia, čo by mali robiť, majú o tom predstavu, ale to NEROBIA.

Z tohto sme do istej miery vinní asi všetci. Ja sám neustále zlepšujem svoje návyky a pracujem na tom, aby som nejaký princíp osobného rastu dal do praxe.

VEDIEŤ neznamená vždy ROBIŤ.

Keď čítate knihu alebo počúvate seminár, vstrebávate informácie vašou vedomou mysľou. Tá vám umožňuje porozumieť konceptom, rozhodovať sa, vymyslieť niečo vo vašej fantázii a má taktiež schopnosť prijať a odmietnuť akúkoľvek myšlienku.

Čo však nemá pod kontrolou, je…

Konanie.

Vedomá myseľ nie je tá, ktorá kontroluje, čo robíte.

Preto si často povieme (vedome): „Toto by som mal robiť…“ Ale to nerobíme.

Zamyslite sa teraz nad jednou vecou, jedným konceptom, jedným pravidlom či zvykom, ktorý by ste chceli začleniť do svojej každodennej praxe. Určite viete o niečom, čo by ste mohli robiť a posunulo by vás to bližšie tam, kam chcete.

Napíšte si to na papier, ktorý si budete každé ráno čítať a celý mesiac sa sústreďte na to, aby ste túto jednu vec dali do praxe.

2. Zameriavajú sa na príjemné riešenia namiesto príjemných výsledkov

„Rozdiel medzi úspešnými ľuďmi a tými ostatnými je v tom, že úspešní ľudia konajú.“

– Bob Proctor

Jeden známy, ktorý je expertom na marketing a psychológiu predaja, mi raz povedal:

„Viac ako úžasné výsledky, chcú ľudia jednoduché riešenia.“

Som si istý, že vo väčšine prípadov je to tak a viem to aj sám na sebe. Ľahšie sa počúva: „Daj si obrázok na nástenku vízií a budeš úspešný,“ ako „Pusti sa do toho, aj keď sa ešte necítiš byť pripravený. Jednoducho choď do toho, aj keď máš strach.“

Nielen, že sa to ľahšie počúva, ale ľahšie sa to aj robí.

Tie jednoduché veci ako nástenka vízií, to sú podporné nástroje. Podporia vás v tom, čo chcete. Podporia vás však len vtedy, keď už robíte to, čo by ste mali robiť, aby ste dosiahli to, čo by ste chceli dosiahnuť.

Tá posledná veta je dôležitá.

3. Nechávajú vonkajšie okolnosti, aby kontrolovali ich myslenie

Ak existuje jeden návyk, ktorý je v nás najhlbšie zakorenený a zároveň je najmenej prospešný pre náš rast, je to asi tento.

Od malička sme počúvali: „Sem sa pozri. Počúvaj. Ako to chceš urobiť? Kde máš dôkaz, že to bude fungovať? Prečo by si to mal dokázať, keď si nič také ešte nespravil?“

Všetky tieto a ďalšie podobné frázy nás postupne učili, že sa musíme pozrieť von, aby sme mali evidenciu, či niečo dokážeme alebo nie. Aby sme sledovali, čo sa deje, a na to reagovali. Nielen konaním, ale aj zmýšľaním.

A tak v dospelosti často nechávame správy, negatívne komentáre iných, či nepriaznivé výsledky, aby nás úplne rozdrvili (minimálne v našej mysli). A naopak. Dovolíme sa cítiť dobre a pochváliť sa až vtedy, keď máme na to nejaký dôvod – dôkaz.

Ak však budete vždy premýšľať len nad tým, čo máte a necháte, aby to, čo ste doposiaľ dokázali, ovplyvňovali vaše myslenie, len veľmi ťažko sa pohnete na novú úroveň života, prosperity a šťastia.

1 vec je spoločná

Máme isté vychodené koľaje. Spôsoby správania a myslenia, na ktoré sme si už zvykli. Budovali sme si ich roky častým opakovaním a teraz sa podľa nich správame – často bez premýšľania. Preto je ich také ťažké zmeniť.

Jeden z dobrých spôsobov, ako zmeniť svoje hlboko zakorenené, je ísť na to rovnakým spôsobom, ako sa to do nás dostalo – častým opakovaním. Preto…

Osobný rozvoj je ako cvičenie

Funguje vtedy, keď sa mu venujete pravidelne. Keď sa nespoliehate len na občasné návštevy seminárov, či AHA momenty. Funguje vtedy, keď každý deň aspoň 3 minúty venujete svojmu rastu – presne ako pri pravidelnom cvičení.

Ak ste pripravení zobrať svoj život do vlastných rúk, vymaniť sa z nadvlády vašich starých zaužívaných programov a spôsobov myslenia, začnite sa venovať svojmu osobnému rastu pravidelne. Každý deň. Pomôžeme vám s tým v I Can Klube – programe pre každodenný osobný rast: academy.ican.sk/i-can-klub/

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu