Prečo veľa vecí začnem, no nedokončím?

Prečo veľa vecí začnem, no nedokončím do konca?

Čo ak sa snažím, ale nedarí sa mi posunúť bližšie k môjmu cieľu?

Ako sa zbaviť negatívnych myšlienok, ktoré sa vracajú?

Aj na tieto otázky odpoviem v tejto časti I Can Otázka mesiaca – rubriky, kde odpovedám na vaše otázky ohľadne cieľov, nastavenia mysle a osobného rastu.

Pre kompletnú odpovede si pozrite video. Zhrnutie každej otázky nájdete nižšie.

Eliška: Prečo veľa vecí keď začnem, nikdy nič nedokončím do konca, aj keď som veľmi blízko? Alebo mám stále nejaký dôvod, prečo nie (výhovorky)?

Nadšenie a energia, ktorú nám dávajú naše ciele na začiatku, sa stratí, ak sa o svoje ciele nestaráme. Najskôr musíme dať energiu my im, potom začnú dávať energiu ony nám. Pozrite si viac o tom v tomto videu o zalievaní cieľov: https://www.ican.sk/zalievanie-cielov/

Ako si budovať kvalitné láskyplné mierumilovné vzťahy bez urážok, posudzovania, hádok…?

Odporúčam začítať sa do kníh zo série: Muži sú z Marsu, ženy sú s Venuše.

A zároveň… Začať sa starať o svoju časť vzťahu. Začnite sa starať o svoje vlastné šťastie. Nedávajte ho do rúk tej druhej osobe. Buďte šťastní bez ohľadu na to, či ten druhý robí niečo, čo ma robí šťastným alebo nie, či tu je alebo tu nie je.

„Ak ja sám seba neviem urobiť šťastným, tak je dosť sebecké chcieť, aby ma niekto iný dokázal urobiť šťastným.“

Čo ak náhodou sa mi v tom mojom stanovenom cieli nepodarí posunúť sa ani len o milimeter vpred napriek všetkému úsiliu?

Ak máte strach, že sa neposuniete bližšie k svojmu cieľu ani keď preň urobíte všetko potrebné, zamyslite sa nad tým, aký máte meter. Čím meriate ten milimetrový posun. Nie je to náhodou tým, že čakáte kilometrový posun príliš skoro?

Každý váš nápad je ako semienko. Potrebuje starostlivosť (pozrite vyššie). Potrebuje však aj čas. Nikto nevie, ako dlho bude trvať, kým zrealizujete svoje ciele. Ten čas len odhadujete.

Preto…

Ak sa vám stane, že nevidíte za sebou žiaden posun alebo ste nedosiahli úplne čo, čo ste v stanovenom termíne chceli, nemeňte cieľ, zmeňte dátum.

O tejto téme som natočil ďalšie video, ktoré nájdete tu: https://www.youtube.com/watch?v=w17kRHUxqPk

Nenašla som cestu ako sa odraziť zo spomienok z minulosti, z postoja najbližších, spomienok… Cítim, že stačí jeden zlom, nájsť cestu a ísť ďalej. Nie pre mamu atď… pre SEBA. Keď si myslím, že cestu mám a ide to, trvá to pár dní a znova „spadnem“. Viete mi prosím poradiť kde začať?

Pre dlhšiu odpoveď si pozrite video o zalievaní cieľov: https://www.ican.sk/zalievanie-cielov/

Vytvorte si spôsob, ako budete svojej ceste dávať energiu. Pripomínajte si, čo chcete. Akú cestu chcete prejsť. Rozhodnite sa, ako presne má tá cesta vyzerať. Čo presne by ste sa potrebovali naučiť, zmeniť, upraviť, zariadiť… A potom sa dajte do práce.

Ako sa zbaviť závislosti? Napríklad na sociálne siete.

Odpovedzte si na otázku: Je to to, čo naozaj chcem?

Ak áno, spravte rozhodnutie, že už nikdy nespravíte… (doplň).

Zároveň, čo je veľmi dôležité, je začať nahrádzať starý zvyk novým, aby sa nestalo to, že starý nežiadúci zvyk jednoducho len nahradíte novým nežiadúcim zvykom.

Ako sa zbaviť negatívnych myšlienok, ktoré sa stále vracajú, súvisiacich so zlou osobnou skúsenosťou?

Tieto 3 kroky odporúča Michael B. Beckwith:

  1. Akceptujte to. Nebojujte s tým.
  2. Nájdite v tom niečo dobré a nájdite spôsob, ako to využiť vo svoj prospech.
  3. Odpustite a nechajte odísť všetko ostatné.

Dá sa v partnerstve znovu vybudovať dôvera, ak ma partner sklamal, zradil moju dôveru?

Verím, že neexistuje správna odpoveď na túto otázku. Ak ste v podobnej situácii, odpovedzte si sami. Ak sa to vo vašom svete dá, tak sa to dá. A nemali by ste počúvať ľudí, ktorí hovoria, že sa to nedá.

Ak vo svojom svete nechcete znova budovať dôveru s niekým, kto vás sklamal, aj to je v poriadku. Je to vaša cesta. Spravte to však tak, aby vás neovplyvňovali a neovládali negatívne emócie z tejto skúsenosti.

Mám kamarátku, ktorá dlhodobo stagnuje vo svojom osobnom, rodinnom i pracovnom živote. Necítim sa pri nej už komfortne, šťastne, ako kedysi. Rada by som jej pomohla, ale skutočne neviem ako. Ako sa postaviť k takejto situácii?

Nemusíte rušiť kontakty s „negatívnymi“ ľuďmi. Nezatracujte ich a ani ich neodpisujte, ak nechcete. Zariaďte si však svoje aktivity tak, aby ste viac času trávili s ľuďmi, ktorí vás pozdvihnú, podporia a inšpirujú.

Odporúčam vám pozrieť si aj odpoveď na otázku: Čo ak mám negatívneho partnera?

https://www.youtube.com/watch?v=EAi1ZVBmqnA

Máte svoju otázku? Napíšte ju na email info@ican.sk s predmetom: Otázka mesiaca.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Predchádzajúci článokAko komunikovať s deťmi
Ďalší článokDokonalý vzťah