5 jazykov lásky

K napísaniu tohto článku ma priviedla jedna študentka, ktorá chcela vedieť môj názor na knihy „5 jazykov lásky“ od Garyho Chapmana. Neváhala som. Keďže som tieto knihy čítala a pomohli mi lepšie porozumieť synovi a manželovi, napíšem vám svoj pohľad na tieto knihy.

Prečítala som 5 jazykov lásky vo vzťahu, 5 jazykov lásky pre muža a 5 jazykov lásky pre deti. V týchto knihách je ukryté tajomstvo ako lepšie porozumieť nielen svojim partnerom, ale i deťom. Tajomstvo, ktoré nie je tajomstvom, pretože tí, čo chcú zlepšiť svoje vzťahy, by si mali tieto knihy prečítať.

Podľa G. Chapmana každý človek prejavuje a prijíma lásku prostredníctvom 5 jazykov lásky. Ak sa naučíte hovoriť jazykom lásky vášho partnera a dieťaťa, a zavediete ich do svojho praktického života, príjemne vás prekvapí, ako sa vaše vzťahy zlepšia. Mnoho ľudí využilo tieto spôsoby a vyjadrujú obrovskú vďačnosť za to, akú pozitívnu zmenu jazyky lásky spôsobili v ich živote. Ako sa ľuďom zlepšila ich emocionálna atmosféra v domácnosti, niektorým dokonca zachránila manželstvo, poslúžila mnohým rodičom, učiteľom a všetkým tým, ktorí pracujú s deťmi, k tomu, aby napĺňali ich hlbokú emocionálnu potrebu lásky.

V živote každého človeka nastanú problémy vo vzťahu. Pohádate sa s partnerom, nerozumiete si, neviete spolu komunikovať, každý chce niečo iné, snažíte sa vyhovieť jeden druhému, občas to zaškrípe aj vo vzťahu k deťom, kedy im nerozumiete čo chcú. Snažíte sa robiť všetko najlepšie ako viete, no i napriek tomu, občas prídu nedorozumenia. I keď sa vám to bude zdať nemožné, a pomyslíte si, v čom mi môžu pomôcť knihy 5 jazykov lásky, verte mi, že ak budete chcieť zlepšiť svoj vzťah či už k partnerovi alebo deťom, stojí to za to, aby ste si tieto knihy prečítali.

5 jazykov vlásky podľa Garyho Chapmana

  1. Fyzický dotyk – ľudia, ktorí majú radi objatia, dotyky, bozky.
  2. Slová uistenia – ľudia, ktorí radi počujú slová, ktoré hovoria o tom, akí sú výnimoční a ako sa im darí.
  3. Pozornosť – ľudia radi robia rôzne veci s tými, ktorých majú radi. Radi spolu hrajú hry, pozerajú spoločne film, idú spolu do prírody, na prechádzku …
  4. Prijímanie darov – ľudia, ktorí radi dostávajú darčeky, majú dobrý pocit, keď od niekoho dostanú špeciálny darček alebo prekvapenie.
  5. Skutky služby – ľudia sú radi, keď niekto pre nich niečo pekné spraví. Pomôžu mu s domácimi prácami, deti sú radi keď im pomôžete s úlohami. 

Kto akým jazykom hovorí (vo vašej rodine), prídete na to už počas čítania knihy. Ja som presne vedela už po prečítaní, akými jazykmi hovorí môj manžel a syn. Potom som si to už len overila v teste, ktorý je na konci knihy. U nich je primárnym jazykom lásky fyzický dotyk a u mňa je to pozornosť. Presne sa ukázalo, čo máme radi. Syn miluje naše objatia, bozky, hravé šarvátky s mužom. A ja mám rada ich plnú pozornosť. Keď spolu hráme spoločenské hry, keď sa „zakuceme“ spoločne do deky a pozeráme film, keď ideme spolu na prechádzku či nejakú turistiku. Sú to pre mňa neskutočne krásne chvíle. I keď som vedela čo máme radi aj pred tým ako som prečítala tieto knihy, iba som sa v tom viac  utvrdila a oveľa intenzívnejšie tieto jazyky lásky prejavujem.

Podrobnejšie o týchto jazykoch lásky sa dočítate už v spomínaných knihách. Pre mňa ma veľký význam fyzický dotyk práve preto, že je dôležitý pre syna a manžela. Ale dočítala som sa, a sú aj rôzne štúdie o tom, akú dôležitosť zohráva fyzický dotyk u detí. 

Dotyk je prejavom lásky

Neobmedzuje sa však len na objatia a bozky. Je to akýkoľvek druh fyzického kontaktu – pohladenie po vlasoch či postrapatenie vlasov, potľapkanie po chrbte so slovami povzbudenia, držanie za ruky. Niektorí sú v tomto otvorení, no sú aj takí, ktorí sa tomu vyhýbajú. Jednoducho si to neuvedomujú.

Mnohé výskumy ukázali, že bábätká, ktoré rodičia držia v náručí, objímajú a bozkávajú, si vybudujú zdravší emocionálny život než bábätká, ktoré sú na dlhší čas bez fyzického kontaktu. 
Dotyky sú dôležité nielen pre dospelých, ale hlavne pre deti. Vašimi dotykmi bude dieťa sebaistejšie a bude sa mu ľahšie komunikovať s inými ľuďmi.

Ak si myslíte, že chlapci v detstve nemajú radi fyzický dotyk, nie je to pravda. Všetky deti potrebujú počas svojho detstva a dospievania fyzický kontakt. I keď chlapci od 7 do 9 rokov sa tvária, že o to nestoja, potrebujú fyzický kontakt, akým je zápasenie, hravé údery, tľapnutie si dlaňou. Práve v tomto období si rodičia začnú od nich držať odstup, ale nerobte to. Potrebujú vaše objatia. Samozrejme by ste nemali svojich synov objímať v prítomnosti jeho rovesníkov, pretože si práve budujú svoju nezávislú identitu a takéto prejavy ho privádzajú do rozpakov. Nechajte si tieto chvíle v súkromí domova. Ale nezabúdajte, že k fyzickému kontaktu tínedžera by ste nikdy nemali nútiť.

8 spôsobov ako prejaviť lásku cez fyzický dotyk:

❤ Pri odchode alebo po príchode z domu, vezmite ich do náručia, pobozkajte. 
❤ Hľaďte im hlávku, pošúchajte chrbátik. 
❤ Objímte a pobozkajte, keď ich ukladáte k spánku.
❤ Pritúľte sa k sebe, keď pozeráte telku. 
❤ Šteklite sa. 
❤ Spievajte si s nimi a popri tom tlieskajte.
❤ Keď sú choré alebo zranené, objímajte a stískajte ich dlhšie ako zvyčajne. 
❤ Dajte im pusu bez ohľadu na to, koľko majú rokov.

Niektoré z nich môžete prejaviť aj svojmu partnerovi 🙂

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Mon Laciková
Energická žena s pozitívne naladeným životným entuziazmom a dobrodružnou dušou. Rada sa na svet pozerám cez objektív a zachytávam krásne, nezabudnuteľné momenty života.

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu