4 piliere na ceste k vašim snom: 2. Najväčšia (málo známa) prekážka na vašej ceste

(Ak hľadáte vnútornú motiváciu, prečítajte si prvú časť tejto série: Vnútorná motivácia a ako ju nájsť?)

Každý z nás, aj vy, máte v sebe vládcu, ktorý doslova kontroluje každý jeden váš pohyb a dokonca filtruje aj každú myšlienku. Problém je, že o ňom málokto vie, pretože sa o ňom veľa nehovorí.

Tento vládca rozhoduje o tom, čo spravíte a čo nespravíte. Do čoho sa pustíte, a čo zostane len nezrealizovaným snom vo vašej mysli.

Vysvetlím vám to takto…

Každý z nás si so sebou nosí dva obrazy o sebe – aj vy.

Vonkajší obraz je ten, ktorý vidíte každý deň v zrkadle. Ako vyzeráte, čo si obliekate… Boli sme naučení venovať vonkajšiemu výzoru pozornosť a starať sa o svoje telo, aby sme pôsobili dobre, štýlovo, profesionálne…

Druhý obraz je vnútorný. Je to predstava, ktorú o sebe máte, čo si o sebe myslíte, za akého človeka sa považujete, čo dokážete a kde vnímate svoje hranice.

Aj keď je tento vnútorný obraz „len“ predstavou, či názorom vo vašej mysli, prejavuje sa navonok rovnako zreteľne ako váž výzor. Je ako skrytý vládca, ktorý doslova ovláda celý váš život vrátane toho, na čo si trúfnete a čo si pomyslíte, keď sa uvidíte v zrkadle. Dá sa povedať, že výsledky, ktoré v živote dosiahnete, nikdy neprekročia váš vnútorný obraz. Preto, ak chcete zlepšiť svoj život, musíte najskôr zlepšiť svoj vnútorný obraz.

Napíšte si teraz úprimne, čo si o sebe myslíte.

Aké máte silné a slabé stránky. Čoho sa obávate? Čo si myslíte, že dokážete, a čo už nie? Čo by ste chceli mať, ale možno neveríte, že je to možné?




(Skutočne si tieto cvičenia píśte, pretože… Písanie podnecuje premýšľanie, takže z tohto článku získate neporovnateľne viac, keď si budete písať odpovede, ako keby ste si ho len prečítali a odložili. Hotovo? Dobre poďme ďalej…)

Ako sa do nás dostal?

Pohľad, ktorý máte na seba, ste si nevytvorili sami. Nezvolili ste si, čo si chcete o sebe myslieť. Váš vnútorný obraz sa formoval v čase, keď ste sa ešte nedokázali rozhodovať, čo do svojej mysle pustíte a čo nie. Sformoval sa, kým ste boli ešte malé deti a ako špongie ste nasávali všetko, čo sa okolo vás dialo a hovorilo.

Preto, ak ste veľmi často v detstve videli a počuli, že život je ťažký a všetko si musíte vydrieť a zaslúžiť tvrdou prácou, zrejme nasledujete rovnaký recept aj v dospelosti. 

Chcem vám teraz povedať dôležitú vec: 

To, čo si o sebe myslíte, nie je vaše! 

Slabé stránky, obmedzenia, obavy, mnoho strachov… to nie ste vy. Sú to názory iných ľudí, ktoré ste v detstve prebrali a stotožnili sa s nimi. Je to váš vnútorný obraz o sebe. Je to vaša predstava, názor, ktorý na seba máte. Nie je to nemenný fakt. A preto ho môžete zmeniť…

Ako zmeniť svoj vnútorný obraz

Hovorí sa, že stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. Opakovanie je kľúč, vďaka ktorému ste sa stotožnili s obmedzujúcim pohľadom na seba. A opakovanie je aj kľúč k zmene vášho vnútorného obrazu.

1.Napíšte si teraz jednu vec, ktorú chcete zmeniť vo svojom pohľade na seba. Napíšte ju v prítomnom čase, akoby to tak už bolo. Ak si napríklad myslíte, že ste človek, ktorý nikdy nedokončí, čo začne, napíšte presný opak v prítomnom čase: „Som hrdý na to, že som človek, ktorý, keď sa rozhodne, dokončí, čo začne.“ A podobne…




2.Čítajte si tento svoj nový obraz o sebe každý deň, prípadne si ho v duchu opakujte jednu minútu každé ráno. Pomôže vám, keď si v kalendári alebo diári odškrtnete dni, kedy ste tak urobili.

V tretej časti sa pozrieme na to, s čím bojuje mnoho ľudí. Možno aj vy. Ako vytrvať?

PS: Toto cvičenie nájdete aj v Motivačnom diári 2020 spolu s ďalšími cvičeniami na každý mesiac, ktoré vám počas roka pomôžu nielen myslieť pozitívne, ale aj začať konať a tak zrealizovať vaše sny.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu