Ako sa zbaviť strachu – reportáž zo seminára s Petrom Sasínom

Postaviť sa pred sto ľudí a rečniť, to je nočná mora mnohých ľud. Peter Sasín s tým ale žiaden problém nemá a predviedol to aj túto sobotu na seminári s názvom Ako sa zbaviť strachu a získať emočnú slobodu. Účastníci sa okrem strachu z rečnenia priznali k rôznym ďalším fóbiám ako strach z rizika, neúspechu, tmy, pavúkov, či hadov. Poslední zmienení ešte netušili, že v ten istý deň budú mať možnosť otestovať, či sa tohto strachu úspešne zbavili.

Peter nás najskôr prinútil k zamýšľaniu otázkami k pôvodu strachu a najviac ma zaujala táto: „Keď nastane obávaná situácia, odkiaľ viete, že máte mať strach?“ Veru, odkiaľ to viem? Stiahne sa mi žalúdok, roztrasie hlas a zvlhnú ruky, to je telesná reakcia, ale najskôr musí byť nejaký podnet v hlave, niečo čo to spustí. Napríklad: Malé dieťa, čo vidí prvý krát v živote pavúka, nemá strach, veď vidí len niečo oveľa menšie ako ono behať po dlážke, prečo by sa malo báť? Potom ale „skúsenejšia“ kamarátka pri pohľade na pavúka zviskne a uskočí. „Hmm, možno je to niečo nebezpečné“, napadne dieťaťu. Podobná príhoda sa stane ešte raz a dieťa sa naučí, že pavúkov sa treba báť, nabudúce uskočí aj ono.

O tom, že strach vzniká v hlave svedčí aj príhoda ženy, ktorej život roky komplikoval strach z výťahov. Pri vstupovaní do výťahu ju vždy chytila panika, vždy okrem jedného prípadu…keď potrebovala ísť súrne na wc. Potreba bola taká akútna, že sa príchodu výťahu potešila a až neskôr doma po návšteve toalety si uvedomila, že sa zabudla báť.

Tieto príklady potvrdzujú, že takmer všetky strachy sú naučené a získavame ich odpozeraním od iných ľudí alebo vlastnou nepríjemnou skúsenosťou. Zvyčajne vznikajú v priebehu pár sekúnd, a preto nie je dôvod veriť, že ich odstránenie musí byť ťažké a zdĺhavé. Počas dňa sme sa naučili niekoľko NLP techník, pomocou ktorých odstránenie trvá približne 5 minút.

Po vysvetlení teórie zakúsili niekoľkí účastníci odbúranie strachu priamo na pódiu a aby sme sa presvedčili, že to naozaj zafungovalo, zavítali k nám nachvíľu zvierací pomocníci – chutná tarantula Julča a obrovský škrtič Aladár. Pani s dlhoročnou fóbiou z pavúkov a hadov ešte hodnú chvíľu nemohla uveriť, že sa ich dokázala dotknúť.

Peter prezradil, že zvykne prednášať na rôzne témy, ale strach považuje za jednu z najdôležitejších, pretože zabraňuje mnohým ľuďom naplno využívať svoj potenciál a blokuje prístup k ich vnútorným zdrojom. Typickým príkladom je študent-trémista, ktorý môže byť učivo naučený naspamäť, ak ho však strach paralyzuje, odchádza domov s hodnotením „nedostatočné“.

K najčastejším paralyzujúcim strachom patrí strach z prezentovania na verejnosti. Na pódiu sa počas dňa vystriedali traja muži, organizátor Michal Hrehuš, moderátor Silvio Michal a NLP tréner Peter Sasín. Všetci traja pôsobili uvoľnene a sebavedome, preto ma zaujímalo, či to bolo vždy tak alebo sa v minulosti tiež museli s týmto strachom popasovať. Prezradili mi, že aj oni začínali ako trémisti, ktorí si každý prejav niekoľko hodín pripravujú a až postupne dospeli k stavu, kedy si vystúpenia užívajú. Mne, aj mnohým ďalším nádejným rečníkom, tak zablikalo svetielko nádeje.

 

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Zdieľať

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu