Nie je žiaden lepší a horší človek

Všimli ste si, že veci nemajú pre každého z nás rovnakú váhu?

  • Rodina nemá pre všetkých rovnakú hodnotu.
  • Kariéra nemá pre všetkých rovnakú hodnotu.
  • Ľudia nemajú pre všetkých rovnakú hodnotu.

Manažéri veľkých spoločností sa prirodzene sústreďujú na úlohy, výsledky, fakty, termíny a ani si pritom nevšimnú, že šliapu na krk sekretárke, ktorá je citlivá a všetko si berie osobne. Ľudia im vytýkajú, že spôsobujú konflikty, ale oni si nepamätajú, že by sa niekedy hádali a keď aj, nedokážu to ovládať.

Umelci a aj obchodníci budú zväčša rýchli, povrchní extroverti žijúci tu a teraz, ktorí by sa zbláznili, keby mali robiť detailnú prácu účtovníka alebo keby sa nemohli neustále s niekým rozprávať. Ak im dáte robiť prácu, čo ich zdržiava, stratíte ich.

Pracovníci charity sú veľmi citliví, empatickí, obetaví, a chcú byť s každým zadobre – len po nich nechcite, aby museli riešiť konflikty nedaj bože dať niekomu výpoveď. A hlavne po nich nekričte, lebo skôr či neskôr, ujdu!

Perfektne racionálny programátor si dokáže držať v hlave množstvo čísel, možností a všetko detailne analyzovať, no za celý deň neprehovorí ani slovo, má slúchadlá na ušiach, čumí do monitora a kolegovia z obchodného oddelenia ho majú za antisociála.

V praxi to znamená, že nie každý sa hodí na pozíciu obchodníka, nie každý bude rozumieť, keď na neho budete rozprávať zložitým technickým jazykom, a nie každý sa dokáže vcítiť do vašich pocitov.

Ku každému z týchto ľudí budete musieť pristupovať rozdielne. Predovšetkým si však uvedomte, že…

Nie je žiadne lepšie a horšie

Rýchly nie je lepší ako pomalý

…napriek tomu, že v škole to tak vyzeralo.
Neveríte? Zamyslite sa nad týmto… Ručná výroba jedného Rolls Royce-u môze trvať až 1000 človeko-hodín (vyše 41,5 dňa nepretržitej práce jednej osoby). Asi sa zhodneme na tom, že Rolls Royce nie je horšie auto ako Peugeot, ktorého výroba je 20x rýchlejšia – jedno auto sa vyrobí za menej ako dva dni.

Detailný nie je lepší ako povrchný.

Najvyšší riaditeľ Coca Cola sa nebude zaoberať tým, že jeden obchod v Mexiku nezaplatil faktúru za $500. Jeho úlohou je riešiť veľké globálne veci, udávať smer.

Extrovert nie je lepší ako introvert.

Keby každý psychológ bol extrovert, ktorý má potrebu neustále rozprávať a byť stredobodom pozornosti, jeho klienti by sa ani nedostali k slovu.

Otázka nie je, kto je lepší, otázka je: Ako s ním budete komunikovať?

Keď sa naučíte rozpoznať v ľuďoch 4 Energie, ktoré ako taká skladačka vytvárajú náš charakter, budete presne vedieť, že…

  • Pri niektorých ľuďoch sa musíte upokojiť, posadiť na stoličku a potom začať rozprávať.
  • Iní budú rýchli a budú chcieť okamžite vedieť fakty, fakty, fakty. Rýchlo povedzte, čo chcete a vypadnite.
  • Ďalšieho nebude zaujímať, aký je program na oslave, na ktorú ho pozývate, ale kto tam bude – s kým sa môže porozprávať.
  • No a niektorým spôsobíte životnú traumu, ak ich pozvete (s dobrým úmyslom) na neplánovanú dovolenku. Takým ľuďom treba dať všetko vedieť dopredu presne a v bodoch.
  • Porozumiete, prečo ten váš manžel / vaša manželka funguje úplne opačne, ako by sa vám zdá normálne.
  • A hlavne, prestanete súdiť druhých a aj seba za to, akí ste.

Na rozpoznávanie 4 Energií nepotrebujete žiadne veštecké schopnosti. Stačí len vedieť, čím sa vám ľudia môžu prezradiť a oni vám to povedia zväčša hneď v prvých troch vetách.

Človek sa bezpochyby stáva šťastnejším, keď si rozumie s ľuďmi naokolo a dokáže s nimi komunikovať tak, aby si vzájomne rozumeli.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

3 KOMENTÁRE

  1. Michal, keby som Vas nevidela, tak by som povedala, ze ste starsi pan s mnohymi skusenostami…a Vy ste mlady pozitivne ladeny clovek s uzasnymi schopnostami ovplyvnovatmaslenie dalsich ludi v tom najlepsom slova zmysle….gratulujemVam, dakujem a prajem vela uspechov!!!!!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu