Nestačí byť vďačný „za všetko“

Veľa ľudí sa ma pýta, prečo každý večer opakujem na facebook-ovej stránke Myslím pozitívne jednu a tú istú otázku: „Za čo ste dnes vďační?“ a vyzývam ľudí, aby napísali do komentárov svoju odpoveď.

Nie je to náhoda, ani chyba, ba dokonca to nie je ani preto, že by mi nič iné nenapadlo.

Vďačnosť je základný krok k pozitívnemu mysleniu. Mnohí autori kníh a rečníci hovoria o vďačnosti ako o najrýchlejšom spôsobe, ako si do života pritiahneme to, čo chceme. Ja viem, znie to príliš jednoducho. Nelogicky a nepravdepodobne. Pozrite však sa na to takto…

  • Keď naozaj cítite hlbokú vďačnosť, ste šťastní.
  • Nie je možné cítiť sa vďačný a nahnevaný zároveň, takže keď ste vďační, nie ste nahnevaní. Keď ste vďační, necítite nenávisť. Keď ste vďační, nemáte negatívne myšlienky.
  • Keď vám vadí, aké je počasie, keď nie ste spokojní s tým, čo máte a vlastníte, keď myslíte na to, čo je vo vašom okolí zlé, nemôžete myslieť pozitívne. Inak povedané – keď nie ste vďační za to, čo už teraz máte, nemôžete byť spokojní, nemôžete byť šťastní.
  • Keď nie ste vďační, tak to znamená, že myslíte, alebo sústreďujete pozornosť na to, čo nechcete. Keďže si priťahujete to, na čo myslíte, tak hádajte, čo si v tej chvíli priťahujete.
  • Keď ste vďační, myslíte na to, čo chcete. A čo chcete, to priťahujete.
  • Vo filme Tajomstvo a mnohých ďalších knihách sa hovorí, aby ste konali tak, ako keby ste už teraz mali to, po čom túžite. Povedzme, že túžite po harmonickom perspektívnom vzťahu. Keby ste ho odrazu mali. Hneď teraz. Cítili by ste sa vďační za to, že ho máte? Určite! Takže, konajte tak, ako keby ste mali to, po čom túžite a buďte za to vďační už teraz. (Viem, že to nie je logické. Našťastie, naše podvedomie nepozná logiku.)
  • Keď ste vďační Nekonečnej inteligencii, Bohu, Vesmíru (nazvite si to, ako chcete) za to, čo vám už dal, približuje vás to ku stvoriteľovi – zdroju všetkého. Je to rovnaké, ako keď vám kamarát či kamarátka pomôže a vy jej za to poďakujete. Tiež to upevní vzťah medzi vami.
  • Vďačnosť nalaďuje vašu myseľ na vyššie vibrácie. Niektorí ľudia dokonca hovoria o pocite lásky a pocite hlbokej vďačnosti ako o synonymách.
  • Keď zameriate svoju pozornosť na to, za čo cítite vďaku, prídu k vám myšlienky na ďalšie veci, za ktoré môžete byť vďační.
  • Keď ste vďační, ste uvoľnení.

Nestačí byť vďačný „za všetko“

Všetky tieto benefity však nebudete cítiť, keď napíšete: „Som vďačný za všetko.“ alebo „…za to, že žijem.“ Je fajn, že prehlasujete, že ste vďační „za všetko“ a za to, „že žijete“. Za to by ste mali byť vďační, ale takto to neprecítite.

Vaše myšlienky a pocity sa začnú meniť len vtedy, keď sa ponoríte do vďačností. Ponoriť sa do vďačnosti znamená zamestnať myseľ množstvom konkrétnych myšlienok na to, za čo ste vďační. Čím viac konkrétnych vecí nájdete, tým sa budete cítiť lepšie.

Garantujem vám, že sa budete cítiť lepšie, keď nájdete 10 konkrétnych drobností, za ktoré môžete byť v daný deň vďační, ako keď napíšte „za všetko“. Je to síce vznešené, ale míňa sa to účinku. Prečo?

Spravme si teraz malý test:

  1. Predstavte si dlhý rad v obchode pri pokladni. Odrazu vás jedna pani púšťa s úsmevom pred seba, lebo ona má plný košík a vy nesiete iba jednu vec. (Skutočne prestaňte na chvíľu čítať, zavrite oči a predstavte si to.)
  2. A teraz si predstavte „všetko“.

Čo ste si dokázali lepšie predstaviť? Pri čom ste si vedeli vybaviť presnejší obraz? Pri ktorom obraze ste sa začali usmievať? Čo ste dokázali lepšie precítiť? …preto.

Prečo tá otázka prichádza večer?

Asi ste si už všimli, že ráno často vstávate s podobnými myšlienkami, s akými ste zaspávali. Ak ste išli spať nahnevaní na svojho šéfa, tak je dosť pravdepodobné, že na neho budete nadávať aj ráno v sprche. Preto nie je jedno, na čo myslíte, keď si líhate do postele.

Keď tesne pred spaním zámerne zameriate svoje myšlienky na vďačnosť, tak ukľudníte svoju myseľ. Začnete myslieť na to, čo vás teší, čo chcete a šanca je, že to vás bude sprevádzať aj ráno. Dá sa povedať, že to, s akou emóciou zaspávate, bude mať vplyv na to, s akou emóciou sa prebudíte.

Vďačnosť nie je riešenie všetkého

Keď som písal, že vďačnosť je najrýchlejší spôsob, ako si niečo pritiahnuť do svojho života, nemal som na mysli, že už nič iné nepotrebujete.

Vďačnosť je ako čistota v pekárni. Čistota v pekárni je základ. Určite by ste si nekúpili chlieb z pekárne, ktorá je špinavá. Takisto by site si však nekúpili chlieb z pekárne len preto, že je čistá. Pre pekáreň nie je čistota návod a garancia toho, že si pritiahne zákazníkov. Je to však základný kameň, na ktorom môže stavať ďalej.

Vďačnosť je základ. Prvý stavebný kameň, na ktorom môžete postaviť myšlienky, veci a udalosti, aké chcete. Preto si myslím, že najdôležitejší vzorec myslenia a mentálny postoj, aký si môžete vytvoriť, je postoj vďačnosti. A preto sa otázka „Za čo ste dnes vďační?“ Objavuje na mojej facebook-ovej stránke každý večer.

Za čo ste dnes vďační vy?

Napíšte do komentárov.

Motivácia
na každý deň

Pridaj sa k viac ako 18 000 nadšeným odberateľom, ktorí dostávajú každé ráno na svoj email jeden inšpirujúci obrázkový citát.

Pozrite si

spot_img

Autor

Michal Hrehuš
Podporujem ľudí v tom, aby robili to, čo milujú, boli bohatí a šťastní. Som autorom prvých motivačných kalendárov a spoluautor Motivačného diára. Založil som I Can Academy, stránku Myslím pozitívne - oficiálny blog Veselých vecí na Facebooku a Myšlienku dňa.

Zdieľať

31 KOMENTÁRE

  1. Som vdacna aj za tento clanok. Vdacna som aj za to,ze rano sa zobudim ziva a zdrava a podakujem sa za spanok ktory mi dopomohol aby som si oddychla,len kym prejdem ranne procedury najde sa mnoho dovodov na vdacnost. Uz len to,ze spim v pohodlnej posteli a mam vankus a paplon a spim v bezpeci domova,za to,ze tecie voda aj tepla aj studena za svoje oblecenie,pristroje ktore mozem vyuzivat aby mi ulahcili zivot a usetrili cas aby som sa mohla venovat dalsim zalezitostiam a samozrejme som vdacna aj vsetkym ludom ktory sa podielaju na vyrobe alebo predaji tychto veci atd. takto by som tu mohla pokracovat donekonecna. Pretoze dovody na vdacnost su nekonecne dakujem,dakujem,dakujem 🙂

  2. Som vďačná za každý okamih, ktorý dostávam a ktorý ešte len dostanem, pretože mi dáva príležitosť dávať lásku. Som vďačná za každé ráno, lebo dostávam darom ďalší deň a som vďačná i za tie, ktoré ešte len dostanem. Som vďačná za to, že môžem ráno otvoriť oči a vidieť. Som vďačná, že môžem vstať a môžem chodiť, že sa môžem napiť čerstvej vody, že môžem otvoriť balkón a dýchať, že môžem ísť do práce,…a nestačila by ani kniha na všetko, za čo som vďačná….ale dnes som vďačná aj za to, že bola v práci kolegyňa, ktorá odhádzala sneh i za to, že mi život vrátil drobné, ktoré som darovala 🙂 A som vďačná, že som sa vďačnou naučila byť. Vďačnosť nás napĺňa láskou.

  3. Michal, vystihol si to dobre. Mám preštudovanú motivačnú literatúru a denne sa snažím riadiť „Tajomstvom“ a musím povedať, že to naozaj funguje. Momentálne som na stáži v Kolumbii, kde som si ani po 5 mesiacoch ešte úplne nezvykla na kultúru a spôsob, akým tu ľudia fungujú. Musím povedať, že tu nie som úplne šťastná a to ma ešte 5 mesiacov v tejto krajine čaká. Čo ale robím každý deň ráno aj večer pred zaspaním je, že ďakujem Bohu za to, že som mala kde spať, čo dať do úst, že každé ráno vidím slnko a oblohu, že som v kontakte s rodinou, že som stretla niekoho milého, alebo že sa na mňa niekto usmial. Niekedy sú tieto pocity silnejšie, inokedy to tak neprecítim, ale snažím sa udržovať na vlne vďačnosti každý deň.

  4. Já jsem vděčný za vztahy s rodiči, manželkou, sourozenci, kamarády, spolupracovníky, sousedy. Nejvíc vděčnosti cítím za své zdraví, nápady, situace které za den zažívám. Je úžasné být vděčný za projevenou důvěru mých klientů. Děkuji Vám, že mě pomáháte rozvíjet svou pravou moudrost, děkuji.
    Přeji krásný den.

  5. Ja si myslim, ze vdacnost idu ruka v ruke s tym co je v cloveku t.j ak je v nom naozaj uprimna tuzba po prekonani tazkosti ci naplneni cielov a snaha po spokojnosti vidi v aj malych veciach veci velke a dokaze byt za ne vdacnya s jeho vseobecnym postojom v zivote. V povahe cloveka a v minulosti sa pritom mohli udiat velmi zle veci ale clovek aj tak ide cez ne a dokonca aj za ne dokaze dakovat! Lebo ho ucia vacsej pokore a laske k zivotu a bliznym. Clovek sa tak prestane zameriavat jednak na zle veci a dokaze psychycky vyjst z vlastneho tiena minulosti a diva sa na seba pozitivne a s laskou. Mat rad seba je prvy predpoklad stastie.

  6. Som vďačná za ľudí, ktorí ma milujú a ja milujem ich. Za jedlo, vodu, možnosť vzdelávať sa. Za hudbu a jej priaznivé účinky. Za to, že som zdravá a dokážem robiť to, čo ma baví. A dnes mám k vďačnosti o dôvod viac – krásne svieti slniečko. 🙂

  7. Dnes som vdacna,ze mi sef dal volno v robote a mohla som behat(aj ked po doktoroch) v tento krasny slnecny den po vonku.A vobec som vdacna,ze mam tuto robotu.Dakujem,ze mam najsuper rodicov, ktori ma po rozchode prijali naspat akoby som nikdy neodisla.Ze mi mamicka rano vymackala cerstvu grepovu stavu na ranajky a urobila zeleninovy salat..a je toho este ozaj vela..

  8. Som vďačný za mojich priateľov z nášho Folklórneho súboru Skaličan, za moju skvelú rodinu, ktorú mám veľmi rád. Za kolegovcov v práci, za prácu ktorú mám. Za jedlo, vodu hudbu ľudovú, dychovú i peknú modernú. Som rád, že mám i priateľov v našom perfektnom podnikaný, kde sa snažíme v tejto tažkej dobe pomôc ľudom, proste by som mohol ešte veľa písať o vdačnosti, tak, že proste ďakujem, ďakujem, ďakujem.

  9. Vďačnosť rodí zázrak. Tie okamžiky, keď naplno preciťujem vďačnosť k Bohu patria jednoznačne k tým najkrajším. Preto ich vedome vyhľadávam a čím viac som vďačná, tým viac „dôvodov“ (ZáZRAKOV) na vďačnosť mám… 🙂

    • Všetci tu tak krásne píšete, ďakujem! Páčia sa mi komentáre Alojza a Božky,ďakujem!…Túžim splatiť dlhy, ktoré mi niekedy pomohli a dnes ďakujem za splatenie dlhov. Ďakujem, ďakujem, ďakujem!…Majte sa fajn, priatelia! 😉

      • Lýdia, keď budeš myslieť na splatenie dlhov alebo na to ako sa dostať z dlhu, alebo aby si nemala dlhy, stále zasievaš do podvedomia DLHY. Podvedomie totiž nepozná logiku a nevie, čo znamená nemať dlhy. Vie, však, čo sú dlhy a vie aj čo sú peniaze. Mysli preto na život v prosperite, v hojnosti, s dostatkom finančných aj iných prostriedkov. Ako som písal v článku. Správajte sa tak, ako keby ste už mali to, čo chcete. Človek, ktorý má dostatok financií nemyslí na dlhy ani na splatenie dlhov. Takže, formuj svoje myšlienky výhradne len s obrazmi, na ktoré chceš myslieť.

        • Michal ďakujem, chcem sa držať tvojich rád, no je to ťažké. Ak nie je príjem a ja musím myslieť ako a odkiaľ si peniaze zabezpečiť a splatiť dlhy…už aj keď sa daný mesiac podarí hneď je tu druhý mesiac a opäť kol-dokola. Všelijaké myšlienky sa zatúlajú, no verím, že prekonám toto obdobie a splním si sen-som finančne nezávislá! Pá, Lýdia 😉

  10. 🙂 momentálne som vďačná za to, že mám okolo seba veľa ľudí, ktorí ma majú radi, ktorým na mne záleží a s ktorými sa cítim dobre.

  11. Ja som vďačný za to, že dokážem vnímať život takým spôsobom, že pri mne stojí niekto, kto koriguje moje kroky a rozhodnutia, že dokážem vidieť a počuť odkazy , ktoré sú pre mňa dôležité, cítim, že život mi potom odkrýva netušené možnosti, pričom toto zistenie znovu prebúdza pocit ešte väčšej vďačnosti….proste sústavný a nekončiaci proces.

  12. Dnes som vdacna za zobudenie do noveho dna, ze som zdrava, ze som dostala pozitivny kompliment, ze som sa dozvedela o havarii mojej dceri, ktorej sa nic nestalo, dakujem za nu Bohu a anjelom……dakujem ze som stastna a tesim sa z kazdeho okamihu zivota

  13. Jsem vděčný za peníze které mám v peněžence i na účtě, za úžasné přátele, za zdraví, za úžasnou práci, za hudbu kterou miluji, že ji můžu slyšet, vnímat a radovat se z ní, Za slunce, za dostatek jídla, za nohy, za možnost cítít lásku. Za ženu kterou miluji. Bože je toho tolik 🙂 🙂 🙂 Přeji Vám všem to samé, chci aby jste to měli, chci aby jste to prožívali, chci aby jste měli ten nejlepší život jaký si umíte představit. Představte si ho, a budete ho mít. Co držíte v mysli budete držet v rukou.

  14. Ahojte!Som vďačná zato,že je možné byť tu teraz s vami!Mať možnosť čítať pozitívne myšlienky a uvádzať ich do života.Som vďačná mojej známej,že mi dala na vás kontakt a spolu sa môžeme baviť o pozitívnom vplívaní na naše životy.Som vďačná zato,že takto môžeme pomôcť mnoho iným ľuďom a náš svet bude veselý a plný šťastia a priateľov.Som vďačná zato,že môžem byť s mojou rodinou lebo už roky to tak nebolo.Som vďačná zato,že do môjho života vstúpili anjeli ktorí mi pomohli v ťažkostiach.Som vďačná zato,že môžem tráviť čas s mojimi anjelmi.Som vďačná zato,že môžem maľovať a tvoriť.Som vďačná zato,že sa mi vrátil usmev na pery a ľudia sa v mojej blízkosti cítia dobre.Som vďačná zato,že pozitivitou motivujem svoje okolie.Ďakujem!!!!Prajem pekný dník!!!

  15. Dakujem za svoju úžasnú sestru, za to že si mám čo obliecť, za to že môžem jesť čo chcem, za svojich skvelých rodičov, za skvelé životné príležitosti,za štúdium, za to že sa mám vždy kam vrátiť, za nezabudnutelné zážitky s priateľmi, za svojho chalana, za to že sa konečne blíži leto, za to že máme viac než dosť peňazí, za to že sny sa naozaj plnia. Ďakujem

  16. Ďakujem, ďakujem, ďakujem. Myslím to s vďačnosťou. Som veriaci človek, ktorého sa dotkol sa Boh dotkol svojim uzdravením jak telesným tak aj duševným. Ďakovala som mu za to. Ale ostatné udalosti som brala ako samozrejmé a ani som nad tým nerozmýšľala, že mám ďakovať za to. Dnes viem (u mňa to nie je Vyššia Moc) ale konkrétne Boh, s ktorým mám osobný vzťah, že keď mu ďakujem za niečo, čo ešte nemám, dá mi to.A dostanete všetko, o čo budete s vierou prosiť v modlitbe.“ Mt 21,17-22.Ďakujem a dostávam. Ďakujem za všetko konkrétne….aj za vzduch, ktorý dýcham. Kniha Tajomstvo alebo Zázrak mi v tom pomohla, ale tak, že som si dosadila všade Boha, že za všetko mu mám ďakovať. Ďakujem ti, Pane, za tvoju lásku ku každému človeku, či je to veriaci, či neveriaci, ty miluješ všetkých.

  17. Ja som vdačna za zivot, deti, manžela,vnučky,nevestu a buduceho zaťa, za krasne vnučky, mamulienku,ktora je u mna a len leží, za silu aku mam zvladat vsetko kazdy den, som vdačna ze mam okolo seba dobrych ludí a aj za to ze su aj horši a my si mozeme vybrat, som vdačna za to ze do prace nemusim daleko cestovat, som vdačna za pomoc mojej dcery,za pomoc môjho manzela,za pomoc opatrovatelky mojej mamulienky za to ze som totovsetko mohla napisat sem ako to citim, setky h pozdrVujem a Michal tebe dakujem z krasne maily a myslienky:):):):)

  18. Vyjadrujem vdaku za posielanie meilikov.Som vdacna za pozitivne myslienky. Som vdacna za dnesny slnecny den. Som vdacna za krasne vyjadrenia, prajem pokojny, lasky plny den.

  19. Ďakujem za článok, dnes ma veľmi pozitívne nakopol, po nie veľmi pozitívnom ráne 🙂

    Ale komentujem hlavne preto, aby som pochválila autora! veľmi pekne napísaný článok, jednoducho, zrozumiteľne, skvelé príklady. Zlepšuješ sa každým článkom ! Super! 🙂

  20. Ja som vďačná za tento článok, verím, že som ho našla nie náhodou, ale bolo pre mňa znamením pre lepší život, jeho spoznanie. Ďakujem za svoju rodinu, skvelého manžela, krásne a zdravé deti, za svoju maminu a súrodencov, teším sa, že sa môžeme stále spolu stretávať. Ďakujem za svoju prácu, ktorá ma baví, za super kolegov v práci. A teším sa na krásny slnečný deň, ktorý ma nabíja energiou . Ďakujem!

  21. Vďačná som za dnešné ráno, že som vstala po namáhavom víkende (prerábam dom), že som bezpečne dorazila do práce, za zľavové kupóny v mail.schránke, za darček od superkolegýň v práci . . . A tiež za zákon príťažlivosti, vďaka ktorému k sebe priťahujem viac a viac radosti, lásky, šťastia, peňazí, skrátka všetkého 😀

  22. Ja Vam vsetkym dakujem za vynimocne skvely pocit zo vstetkych vasich krasnych slov .Len pozitivne ,vsak?A dakujem za inspiraciu ,nadej, dakujem za vsetko krasne ,co hned teraz obdrzim aj vdaka Vam .Este raz Vam dakujem,dakujem,dakujem.A cakujem aj za to ,ze momentalne prechladnutie zvladam velmi dobre a hrdinsky ,no viem ,ze o chvilu som zdrava,za co tiez dakujem a hlavne za to ,ze mi na vyliecenie staci trpezlivost,cesnak a nejaky ten caj .Je to sranda ,ze sa clovek nevie dodakovat ,az som z toho hotova jak loksa:)Dakujem .

  23. Ja som vďačná ja dnešok 🙂 je to dobrý deň, výnimočný ako každý 🙂 ale aj tak zaň dnes cítim veľké vďaku. A som vďačná aj za to, že som narazila na túto stránku a že mi budú chodiť milé maily. Za čo som vďačná už roky je môj priateľ. Prešli sme si všeličím ale tú lásku čo si dávame navzájom… to je neopísateľná vďaka a radosť, ktorá ma hreje pri srdci každý deň 🙂 a dnes som vďačná za to čo sa mi podarilo 🙂 a za spokojnosť z vecí ktoré som urobila 🙂 prajem Vám pekný večer 🙂

  24. Je úžasné, ak niekto v dnešnom konzumnom svete myslí ešte aj na ostatných.. je to nielen príjemný pocit, ale aj krásne poznanie, že to ešte dokážeme. Pri čítaní týchto riadkov si každý z nás uvedomí množstvo rôznych maličkostí a radostných drobností, príjemných zážitkov z detstva, mladosti, rodičovstva, či príjemných chvíľ strávených na pracovisku so svojimi kolegami.
    Každý z nás má množstvo drobných radostí, za čo môže byť šťastný a najmä vďační, že sú… :).
    Ja sa teším a som vďačná, že sú medzi nami takýto ľudia, ktorí šíria pozitívne myšlienky medzi nás všetkých, srdečná vďaka, rána a dni môžu byť oveľa krajšie, stačí si to len uvedomiť a udržať si ten nádherný pocit.
    Krásne veľkonočné sviatky, priatelia, užívajte si radosť a prítomnosť svojich blízkych, detí, rodičov a priateľov. V našich životoch sú veľmi dôležití.. buďme radi a vďační za to, že ich máme.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu